Bedrijf of bedrijfje?

Een bedrijf moet groeien. En je mag het geen bedrijfje noemen want dan neem je jezelf niet serieus. O en je bedrijf moet steeds groter! Je moet investeren. Investeren in jezelf en mee met de rest.Heel even ging ik mee in een vleugje van dit alles. Ik ben veel geweest maar wat ik nooit ben geweest is iemand die doet wat de rest ook doet. Oftewel; een meeloper.


Voordat ik ging reizen (13 maanden) werkte ik 80 uur per week. Mijn prijzen waren laag, ik zat vol. Op dat moment voelde het prima. Maar in Australië kwam ik erachter hoe ongezond dit voor mij is geweest en besloot ik de reis te gebruiken om te ontdekken wat ik wilde qua fotografie en besloot ik eens goed naar mijn prijzen te kijken.


Daar kwam uit dat ik mijn fotografie ging beperken naar zwangerschap, newborn, geboorte en familie. Iets waar ik me vrij strikt aan hou. Geen bruiloften, geen feestjes en partijen enzovoort. Ik kan zoveel meer aanpakken als ik dat wil maar het past niet bij me. Dus ik blijf bij wat ik besloten heb. (Op wat opdrachten die je voor vrienden of kennissen doet na).


Zwangerschap, newborn, geboorte en gezinnen.


Tijdens mijn reis heb ik dan ook alleen hier mijn focus op gelegd en heb ik eens goed gekeken naar wat ik zou moeten verdienen. Ook had ik mezelf voorgenomen dat ik een grotere studio wilde en ik wilde graag een witte glanzende vloer erin ;) (Gelukt! Yay)


Dus terug in Nederland meteen begonnen met mijn nieuwe website, nieuwe prijzen. En in die prijzen zaten ook de producten. Ook wel bewust hoor, want de kwaliteit van de foto's die ik meegeef is zoveel mooier dan wanneer je je foto's bij de Hema laat afdrukken. Vaak blijven foto's op de computer staan terwijl ze in een fotoboek zoveel mooie uitkomen.


Een half jaar later kwam de studio! Beste investering ooit. Daar kan ik het werk doen wat ik zo graag doe.


Maar; ik merkte dat ik een beetje mee ging in de ‘je moet dit en je moet dat als ondernemer’. Zo wilde ik snel groeien, moest ik mijn pakketten vol stoppen met luxe producten enzovoort. En ging alles mij te langzaam. Ik werd ongeduldig.Deze zomer kom ik erachter dat dit absoluut niet bij mij past en dat ik hier helemaal niet achter sta. Ik hou namelijk van simpel. In mijn fotografie als in het ondernemen.


Een bedrijf (of bedrijfje (who gives a fuck) moet een natuurlijke groei hebben. Ik geloof in simpel, continuïteit en mond op mond reclame. Ik heb besloten een stijl te creëren wat betreft newborn fotografie. Iets te doen wat er nog niet is en wat bij mij past. En dat te blijven doen. En dat werkt. Zonder hoog van de toren te blazen, gewoon doen waar je goed in bent en waar je blij van wordt.


Tijdens mijn vakantie heb ik de boel weer omgegooid. Nee mijn prijzen blijven zoals ze zijn, want ik moet nou eenmaal kunnen leven en dit moet ik verdienen om rond te kunnen komen. Maar de producten zijn uit de pakketten waardoor de prijs ook gezakt is.

Ik heb het simpeler voor mezelf en de klant gemaakt. En dat voelt nu al lekker! Want dat past bij mij.


Mijn bedrijfje hoeft niet van 0 naar 10 binnen een jaar. Ik doe gewoon wat ik graag doe en houd het simpel. En ik geloof erin dat hard werken beloond wordt.

Een natuurlijke groei houdt ook in dat je jezelf een salaris geeft wat past bij de kwaliteit die je biedt. Begin je net als fotograaf, dan zul je nog niet meteen kunnen vragen wat een fotograaf vraagt die al jaren ‘in het vak zit’.


Ik lees tegenwoordig zoveel over ondernemers die andere ondernemers ervan willen overtuigen dat je moet groeien. Dat je veel geld moet verdienen. Dat je grote doelen moet stellen en dat je groot moet denken.


Ik denk altijd maar dat de teleurstelling dan ook enorm groot zal zijn wanneer je de -onrealistische- doelen niet haalt.


Blijf bij jezelf en kijk kritisch naar de kwaliteit die je levert. Natuurlijk leer ik graag van anderen. Maar dan wel ondernemers met ervaring. Die het al jaren doen en al jaren een winstgevend bedrijf runnen. En weet je? Meestal zijn dat de stille ondernemers. Die gewoon doen waar ze blij van worden maar wel zakelijk zijn. Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer wat betreft business coaches. Maar hebben zij eigenlijk wel al ervaring? Of een winstgevend bedrijf? Wat kunnen ze jou nou echt leren?


Doe vooral wat goed voelt voor jou. Laat je niets aanpraten en laat je niet onzeker maken. Wanneer je achter je eigen werkt staat, hoe klein dat ook is, en je voert dit met liefde en passie uit, dan komt die groei vanzelf.


Maar hee. Wie ben ik ;)

223 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven