Het is een tweeling!

Bijgewerkt: 5 jan 2018

De geboorte van een prachtige jongen en een prachtig meisje!


Twijfels over geboortefotografie

Op 19 december heb ik een intake voor de geboorte van een tweeling. Ik heb al veel geboortes (zowel natuurlijk als een keizersnede) gefotografeerd maar er was nog steeds geen tweeling op mijn pad gekomen. Tot nu! Beide ouders twijfelen wel een beetje over geboortefotografie en daarom kom ik langs om elkaar even te ontmoeten en uitleg te geven. Ze weten dan al vrij zeker dat het een geplande keizersnede gaat worden omdat het meisje, die onderaan ligt, in stuit ligt.

"Ik ga niet tijdens de feestdagen bevallen!"

De moeder is nog enorm fit! Toch toen al bijna 37 weken maar dat is niet te zien. Ze is ook standvastig dat ze niet tijdens de kerst gaat bevallen want dat wil ze niet. En gek genoeg geloof ik haar. Ze houdt die twee echt nog wel binnen! 


De vader weet het allemaal niet zo. Geboortefotografie. Tja, wat moet je er mee? Voor mij natuurlijk geen verrassing, zo reageren de meeste papa’s toch wel ;) Ze hebben al twee prachtige meiden die gezellig aan het knutselen zijn tijdens het gesprek. De jongste vindt het wel leuk, twee baby’s, maar ze wil alleen het meisje houden. Het jongetje geven ze dan wel weg, zegt ze! Heerlijk die peuters ;) Als ze geboren zijn denkt ze daar vast en zeker anders over. Papa is allang blij dat er nog een knul bij komt in dit gezin met straks 4 vrouwen!


Toch besluiten ze dat ze toch wel willen dat ik erbij ben en 27 december (net na de kerst, zoals ze het graag wilde ;) ) is het dan zo ver.


Om 10 voor half 4 staat de keizersnede gepland en ik ga rond half 2 naar het ziekenhuis. Eenmaal daar kletsen we wat en zie ik dat ze het beiden toch ook wel spannend vinden. Maar wie niet? Zo’n gek idee dat je over een paar uur twee kleine mensjes in je armen hebt. Rond kwart over 2 komen ze echter al vertellen dat ze de O.K. op mag! Ineens een uurtje eerder dus.


Als ze de mama gereed maken staan de vader en ik even te wachten op de gang. En om 14:19 is het dan zo ver! Op naar de O.K.


Dubbele drukte

Eerst wordt alles nog even goed uitgelegd, kleine controle en dan gaan de vader en ik mee om ons ook in de prachtige O.K. pakken te hijsen. De spanning is nu wel goed te zien bij de mama en ikzelf vind het ook iedere keer weer spannend. Om 14:43 zijn we op de O.K. waar het best koud is! Alles wordt gereed gemaakt voor de komst van twee kleine wondertjes. En ik merk dat het hierdoor dus ook echt een stuk drukker is op de O.K. dan wat ik normaal gewend ben. Dubbel zoveel personeel dus ook.


Om 14:57 krijgt de mama haar ruggenprik en daarna gaat alles best wel snel!


Omdat het zo druk is ben ik een plek aan het zoeken waar ik kan staan zonder in de weg te lopen voor het personeel. Maar dat wordt opgemerkt en er wordt zomaar een opstapje voor mij gepakt en ik word zo vooraan geschoven! Super fijn want zo kan ik alles goed vastleggen. En zo fijn dat het contact met het ziekenhuis in Goes zo goed is dat je op deze manier kunt samenwerken. 


En dan worden ze geboren!

Om 15:04 wordt het meisje als eerste geboren! Een prachtige bos haar heeft ze! Ze laat meteen van zich horen. En vlak daarna om 15:05 wordt het jongetje geboren! Een stuk kleiner dan zijn grote zus.


De ouders en het personeel verbazen zich nog over de grootte van beide kinderen. Ze hadden ze iets kleiner geschat. De kleintjes worden meteen nagekeken en lekker onder de warme lamp gelegd. Ze hoeven in de nieuwe O.K. niet meer naar een andere kamer dus de ouders kunnen nu gewoon alles zien en als de vader de navelstreng van beide kinderen doorknipt is de moeder hier nu ook gewoon bij!


Om 15:09 knipt de vader de navelstreng van zijn dochtertje door en daarna die van zijn zoontje. Daarna wordt eerst het jongetje gewogen en, hoe kan het ook anders, vindt hij het nodig meteen te plassen! ;) Hij weegt 2310 gram en het meisje 2830. Dat is best een groot verschil! 


Knuffelen bij mama

En dan wordt het tijd dat mama met haar kleintjes mag knuffelen. Het jongetje is enorm alert en je ziet hem met grote ogen rond kijken, het meisje daarentegen ligt lekker te slapen. Papa mag zijn kleine meid alvast een flesje geven en dat drinkt ze al goed. 


Dan wordt het tijd dat de kleintjes met papa uit de O.K. gaan. We kleden ons weer om en de kindjes worden even in een andere ruimte gereden (lekker samen in de couveuse) waar ze worden gemeten en vitamine K krijgen. Het meisje mag vanwege de stuitligging niet worden gemeten maar het jongetje wel en hij is 44 cm lang! Papa had zijn zoontje nog niet vast gehad en krijg hier de kans om ook even met hem te knuffelen. Beide kindjes hebben we een beetje een te lage temperatuur (35.5) dus ze moeten voorlopig wel even in de couveuse blijven waar het lekker warm is. 


Daarna rijden we de kindjes weer naar de kamer waar mama straks ook weer naartoe zal komen en mag de vader ook zijn zoontje om 16:06 een flesje geven. En die heeft hij binnen no-time op! Omdat het jongetje nog wel erg klein is moet zijn bloedsuiker elk uur even worden gecheckt. 

‘Anders had ik zoveel gemist!’

Ik zie papa af en toe met blijdschap en toch ook wel verbazing naar zijn twee kinderen in de couveuse kijken. Het zijn er echt twee ;) Ook zegt hij nog hoe blij hij achteraf is geweest dat ik erbij was. ‘Anders had ik zoveel gemist!’. Leuk om te horen natuurlijk omdat hij eigenlijk nog best veel twijfelde over geboortefotografie.


Eindelijk je kleintjes bewonderen

Om 16:30 wordt de mama ook eindelijk weer de kamer op gereden en ze heeft zeker wel 15 minuten aan een stuk naar haar kinderen gekeken! Wat een groot verschil tussen die twee, zegt ze. En bijzonder dat zij net nog in mijn buik hebben gezeten! En ze verbaast zich erover dat ze beiden echt niet lijken op hun grotere zusjes. 


Eindelijk mag ze ook weer eten en het eerste wat ze eet is natuurlijk een beschuitje met muisjes. Blauw en roze! Ze heeft verder nog geen pijn maar heeft het wel erg koud. Het is ook niet niks zo’n keizersnede! 


Al snel worden de opa’s en oma’s gebeld en komen ze deze kant op met hun twee dochters. Ze zijn nu allebei grote zus geworden!


Twee trotse grote zussen!

Om 17:22 komen ze binnen! De ouders van de vader en de moeder van de mama met hun twee prachtige meiden.

“kijk!!! de baby beweegt!!” 

Ze zijn meteen enthousiast en ook vooral de oma’s kunnen geluk niet op. De kleinste vindt het vooral enorm interessant. Iedere keer als er een kindje beweegt dan giechelt ze en roept ze “kijk!!! de baby beweegt!!” 


Van mama krijgen ze een mooi cadeautje. Beide een prachtige barbiepop. 


En dan is het tijd dat de kindjes nog even bij mama liggen zodat ik die laatste foto’s nog even kan maken. Ze moet nog even wennen aan het vasthouden van twee kindjes maar dat zal snel genoeg wennen ;) 


R E C E N S I E S


De papa: "In het begin was ik een sceptische vader ten aanzien van geboortefotografie. Omdat mijn vrouw het toch wel een fijn idee vond ben ik er in eerste instantie in mee gegaan. Achteraf was ik daar heel blij om. Door alle drukte en spanningen rondom de keizersnede en de vraag of alles wel goed zou zijn met onze kleintjes heb ik me nu geheel op mijn vrouw en de kleintjes kunnen focussen zonder dat ik ook nog moest letten op de mooie momenten op foto te moeten zetten. Het team in de OK had dit met liefde gedaan, maar zij waren ook allemaal zo druk, dat we veel gemist hadden. Met name de momenten van mij met mijn vrouw en met de kinderen zijn vastgelegd, momenten die we anders gemist hadden. Dus ook al was ik sceptisch, ik ben zeker overstag!"
De mama: "Wat ben ik achteraf blij dat je erbij was! Het resultaat is prachtig en zelfs het geboorteverhaal is klaar, iets waar ik anders pas een jaar later aan toe gekomen zou zijn door alle drukte nu bij ons in huis. Ook heb ik steun ervaren aan het feit dat je erbij was doordat jij al wat beter op de hoogte was van wat ik kon verwachten tijdens een keizersnede. Je stelde me meerdere malen gerust. Mijn man kon zich nu bezig houden met de baby's en met mij i.p.v. ook nog op te moeten letten of hij een bepaald moment moest vastleggen. Dit gaf ons beiden ook rust tijdens de keizersnede; zoiets moet je toch maar gewoon over je heen laten komen.... De gedachte die ik in eerste instantie had, je laten vastleggen door een 'vreemde' op een moment dat je zo kwetsbaar bent, beangstigende me. Maar ik was me er later niet eens meer van bewust dat je uit het zicht stond te klikken en zo deze bijzondere, overweldigende, prachtige momenten voor ons hele gezin hebt vast kunnen leggen. Lieve Jody nogmaals hartelijk bedankt dat je erbij was!!"


#fotograafzeeland #Goes #Adrz #Keizersnede #Tweeling #Geboortefotografie #Jodydeijnenphotography #Geboortefotografe418 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven