Oprechte en eerlijke info, waar vind je dat nog?

Veel mensen zien in fotografie hun passie en uiteindelijk wordt het hun droom om dit als werk te gaan doen. Maar alles moet snel tegenwoordig. Je moet snel volgers hebben, je moet snel verdienen, je moet snel investeren. De businesscoaches (of eigenlijk alle soorten coaches) schieten uit de grond om te kunnen verdienen aan deze nieuwe kwetsbare groep zpp'ers. En ik erger me er rot aan.


Waar zijn de mensen gebleven die eerlijke informatie delen? Over hoe niet rooskleurig het is om je eigen bedrijf te hebben. Over hoe hard het werken is en hoe weinig geld je verdient in het begin. En dat het vaak echt 5 jaar kan duren voordat je er een beetje fatsoenlijk van kunt leven?


Nee. Tegenwoordig kun je allerlei boeken kopen waar je vanzelf rijk mee gaat worden. Betaal je bakken met geld aan een businesscoach die zelf net begonnen is met een bedrijf en nog niet eens winstgevend is. En de enige die er daadwerkelijk geld aan verdient, is de businesscoach zelf. Dit soort boeken moet je gewoon maar vaak genoeg lezen en dan komt het vanzelf.


How it all started

Geloven in jezelf! Dat moet ook voldoende zijn. Nou kan het natuurlijk dat ik ergens iets gemist heb, maar volgens mij moet je gewoonweg kei-hard werken om er een normaal loon aan over te houden. Tenzij je zo geniaal bent geweest om iets te bedenken wat er nog niet is, of je toevallig veel bekende nederlanders kent. Niet? Dan is het gewoon hard werken en een poosje niet shoppen.


Ik ben zelf pas een half jaar echt stabiel qua salaris. En kan nu pas zeggen dat ik een winstgevend en mooi lopend bedrijf heb. Hoe lang ik daar over heb gedaan? 7 jaar in totaal. Tussendoor nog een jaar er tussenuit geweest voor een reis van 13 maanden en toen weer alles opnieuw opgebouwd. Inmiddels 3 jaar verder en ik kan nu echt zeggen dat het goed gaat en stabiel is. En dat was echt niet heel anders gegaan wanneer ik geld had uitgegeven aan een businesscoach, boeken die je rijk horen te maken of inspirerende bijeenkomsten met allerlei soorten coaches die coachachtige uitspraken doen.


En natuurlijk zijn er daadwerkelijk goede coaches. Maar check dat even voordat je ermee in zee gaat. Want anders ben je veel geld kwijt en kom je misschien 3 meter verder, wat je waarschijnlijk zelf ook wel was gelukt.


Na 10 jaar ondernemen, vallen en opstaan, onzekere maanden (Ojee, komen er wel aanmeldingen binnen?) en niet goed weten wat mijn stijl is of waar ik naartoe wil, kan ik inmiddels zeggen dat ik ervaren ben.Where I am now


Natuurlijk moet je het wiel ook niet opnieuw gaan uitvinden. Dat doe ik ook niet, dat is al voor mij gedaan. Maar je moet wel goed vasthouden aan je eigen kunnen en eigen dromen. En niet denken dat alles binnen een jaar loopt en geregeld is. Bij de meesten is dit namelijk niet het geval.


Als fotografe is het handig om je eigen stijl te vinden, weten welke richting je inslaat. Maar je moet ook de ruimte krijgen en hebben om dit te kunnen ontdekken. Toen ik net begon deed ik nog vanalles. Pas sinds 3 jaar heb ik gekozen voor een bepaalde stijl waar ik aan vasthoud. Zwangerschap, geboorte, newborn, familie en sinds een jaar boudoir. Ik heb gekeken naar wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. En daar heb ik voor gekozen. Alle andere soorten fotografie heb ik gelaten. En nu mijn bedrijf loopt, kan ik altijd weer kijken of ik er nog iets anders bijpak, maar belangrijk is dat ik mijn eigen stijl blijf behouden. Want dat is wat herkend wordt en waar klanten op af komen.


Waar ik wel veel aan had en veel van heb geleerd en nog steeds veel van leer? Andere fotografen die mij inspireren. Leren van fotografen met ervaring. Waarvan je echt kan zien dat ze het voor elkaar hebben, die net zo hard hebben gewerkt als hoe jij nu zelf doet. Die eerlijke en oprechte informatie delen. Transparant zijn in hun werken en in hun bewerkingen. Geen vage geheimen, spreuken of mooimakende praatjes. Gewoon, fotografen die mooi werk leveren waarvan jij je afvraagt hoe ze dat doen. En nog steeds leer ik bij, volg ik workshops. Dat is het mooie aan fotograferen maar zeker ook aan het ondernemen. Je bent nooit uitgeleerd.


Begin vanuit passie, maar droom jezelf niet rijk. Want wanneer je doet waar je gelukkig van wordt, dan komt die groei vanzelf.178 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

N I E U W S B R I E F

W E R K G E B I E D

G E B O O R T E
 

N E D E R L A N D  &  B E L G I E

G O E S - T E R N E U Z E N  - B R E D A -
B E R G E N  O P  Z O O M- R O T T E R D A M - A N T W E R P E N - B R U G G E - G E N T - B R U S S E L
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
Zeeland, Nederland | info@jodydeijnenphotography.com | (+31)611509694
© Dont steal, be creative :)