Wat ben jij waard?

Bijgewerkt: 26 jan 2020

Een gesprek van laatst inspireerde me weer tot het schrijven van een blog. Het fotograferen is bij mij echt ontstaan vanuit passie, maar daarnaast merk ik dat het ondernemen, naast het fotograferen, met net zoveel passie doe. En dat hoeft niet altijd perse te maken te hebben met fotografie. Ik merk dat ik het super leuk vind om andere beginnende ondernemers tips te geven, vragen te beantwoorden of te vertellen hoe ik de dingen doe die voor mij goed werken, maar dat het ondernemen ook verder gaat dan alleen mijn bedrijf. Dat ik graag in andere zaken ook ondernemend wil zijn. Nieuwe dingen proberen, nieuwe kansen waarin ik die passie kan laten gelden.


Tegenwoordig heb je zo ontzettend veel ondernemers, veel mensen kiezen ervoor om zzp’er te worden (and I don’t blame them ;) ). Maar wat ik de laatste 3 jaar echt geleerd heb is mijn bedrijf winstgevend maken. Sinds ik een nieuw systeem heb om mijn bankzaken te regelen merk ik dat ik zoveel meer rust heb. Mijn belasting kan altijd worden betaald en mijn vaste kosten ook. Ik zet mijn winst opzij en ik houd salaris over. Ik heb overzicht, en dat geeft rust. Veel ondernemers denken niet na over hun winst, kosten, vaste lasten en btw. Maar wat houd je netto nou echt over? Dat is iets wat ik me tijdens mijn reis van 13 maanden echt af ging vragen. Ik werkte daarvoor veel, verdiende leuk, maar wat vroeg ik eigenlijk? En welk uurloon gaf ik mezelf?


"Maar hoe zit het dan met ondernemers? Wat geef jij jezelf?"

Ik merk dat je je als ondernemer vaker moet verantwoorden. Zo is het normaal dat je 60-90 euro per uur verdient na het volgen van een universitaire opleiding. Want daar heb je immers voor gestudeerd en heel veel geld in geïnvesteerd. Maar hoe zit het dan met ondernemers? Wat geef jij jezelf?


Voor mij heeft dat een natuurlijke groei gehad (waar ik eerder een blog over schreef). Nee ik heb geen universitaire opleiding gevolgd, maar ik heb net -al dan niet meer- zo veel uren geïnvesteerd, geleerd en ontwikkeld. En net zoveel geld geïnvesteerd. Camera’s, lenzen, fotomateriaal, studio’s, props, backdrops, cursussen, workshops etc. Tel dat maar eens op en je schrikt van het bedrag ;)Dus ja, na 6 jaar investeren weet ik inmiddels wat ik waard ben en wat goed voelt om mijzelf als uurloon te geven.


Ik merk dat ondernemers het soms eng vinden om ‘veel’ te vragen. Maar wat is veel? Hoeveel uren werk je per week? Wat houd je over na aftrek van kosten, btw? Ga dat eens voor jezelf na en kijk of je bedrijf rendabel is. Want of je nou voor een baas werkt of niet, je werkt. En daar moet je gewoon voor betaald krijgen. Realistisch betaald krijgen.


Toen ik net begon met 0,0 ervaring, waren mijn prijzen natuurlijk niet zoals ze nu zijn. Kijk wat je kan, wat lever je? Kun je jezelf al professional noemen? Of zit je nog iets meer op het niveau van een hobbyist?


Je trekt de klanten aan die bij jou passen. En voor iedere ondernemer is er een klant. Voel je jezelf al ongemakkelijk bij wat je vraagt? Dan zal je klant dat ook zo vinden. Ik geloof echt dat wat ik vraag eerlijk is. En dat ik dat verdien met alles wat ik aan investeringen, ervaring en zelfontwikkeling heb gehad in de laatste 6 jaar.


Dus ga eens na bij jezelf: wat vraag je? En wat houd je netto nou eigenlijk over? Is dat reëel?

94 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven