top of page

Installeren presets, actions en ACR files

Bijgewerkt op: 16 mei 2022

Je hebt een preset, action of een XMP file gekocht voor je nabewerking. Maar hoe installeer je ze? Dat lees je hier :) Let op: Adobe blijft de bewerkingsprogramma's altijd vernieuwen, dus het kan zijn dat ze weer net iets hebben aangepast, waardoor het dan ook weer net iets anders werkt. Op YouTube staan ontzettend veel video's waar je uitleg krijgt, dus kom je er hier niet uit, zoek dan nog even via YouTube een video op! :)


Wanneer je de presets (of actions, maar ik noem ze even presets) hebt gedownload bewaar je ze op je computer. Sla ze goed op, ik heb mijn presets altijd op twee plekken opgeslagen, want je kunt ze niet blijven downloaden.


Zowel in Lightroom Classic, Lightroom CC en Camera Raw kun je de .xmp-bestanden importeren. Werk je alleen met photoshop? Dan gebruik je actions.


Meer uitleg over het verschil vind je hier.


Handig om te weten, bij oudere versies van Lightroom (Lightroom 6 en ouder) werken alleen .irtemplate-bestanden, met .xmp bestanden kun je dan dus niets.


Stappenplan om voorinstellingen te installeren in Camera Raw


Je kunt in de versie 10.3 of hoger van Camera Raw nu ook .xmp files installeren en gebruiken. Wanneer je met Photoshop CC werkt, heb je autimatisch ook Adobe Camera RAW (ACR).


Het maakt bij de installatie in ACR wel uit of je een zip-bestand hebt, of dat je bestanden al zijn uitgepakt. Het makkelijkste is om ze als zip-bestand te installeren.


Stap 1. Open photoshop en open een foto.


Stap 2. Ga in het menu naar filter en klik daarna op Camera RAW Filter. Er wordt dan een nieuw venster geopend, dit is Camera RAW.


Stap 3. Selecteer het preset icoontje aan de rechterkant van het menu of houdt shift + P ingedrukt.


Stap 4. In het preset paneel klik je op de drie puntjes rechts bovenin en selecteer je ‘import profiles and presets’


Stap 5. Nu opent er een nieuw scherm en navigeer je naar de map waar je de presets hebt opgeslagen.


Stap 6. Selecteer nu je zip-bestand en klik op import.


Stap 7. That’s it! Nu staan je nieuwe presets in Camera Raw onder het preset icoontje en kun je ze gebruiken!Instructie video installeren presets in Camera RAW - Jody Deijnen Photography


 

Heb je ze gedownload in een zip-bestand en wil je deze gebruiken in Lightroom? Dan moet je deze eerst uitpakken.


Stappenplan om voorinstellingen te installeren in Lightroom Classic


Stap 1. Open Lightroom Classic (Lrc) en ga naar de ontwikkelmodule.


Stap 2. Aan de rechterkant van het scherm staat het tabje Voorinstellingen (onder navigator). Klik op het plusje aan de zijkant en daarna op voorinstellingen importeren. Als het plusje zwart is kun je er niet op klikken, dan moet je eerst even een foto selecteren.


Stap 3. Als je erop klikt dan opent er een nieuw scherm. Dan navigeer je naar de map waar je de presets hebt opgeslagen. Selecteer nu alle presets die je wilt installeren door command (op een mac) of ctrl (op windows) + A op het toetsenbord tegelijk in te drukken. Als alles geselecteerd is klik je op de knop importeren.


Stap 4. De voorinstellingen zijn nu geinstalleerd en klaar op te gebruiken! Je kunt deze vinden onder het kopje gebruikersvoorinstellingen.


Als je veel presets installeert kan het soms wat onoverzichtelijk worden. Onder het kopje gebruikersvoorinstellingen kun je ook groepjes maken, om het overzichtelijk te houden. Volg daarvoor stap 5.


Stap 5. Klik met de rechtermuisknop op een van de presets en kies verplaatsen.


Stap 6. Er opent een nieuw venster. Klik op gebruikersvoorinstellingen en vervolgens op nieuwe groep.


Stap 7. Geef de nieuwe groep een naam, bijvoorbeeld JDY – WarmNeutral en klik op maken.


Stap 8. De geselecteerde voorinstelling is nu verplaatst naar de nieuwe groep! En deze staat nu boven de gebruikersvoorinstellingen. Je kun nu alle andere presets gewoon naar de groep slepen! Makkelijk he? 

Stappenplan presets installeren in Lightroom CC


Heb je ze gedownload in een zip-bestand en wil je deze gebruiken in Lightroom? Dan moet je deze eerst uitpakken.


Stap 1. Open Lightroom CC. Klik aan de zijkant op het icoontje met de schuifjes voor de bewerkingsmogelijkheden. Rechtsonderin staat nu een knop voorinstellingen. Daar kun je op klikken.


Stap 2. Nu schuift er een paneel uit, met bovenin voorinstellingen en drie puntjes ernaast. Klik op de puntjes en vervolgens voorinstellingen importeren.


Stap 3. Navigeer naar de map waar je de presets hebt opgeslagen. Selecteer nu alle presets die je wilt installeren door command (op een mac) of ctrl (op windows) + A op het toetsenbord tegelijk in te drukken. Als alles geselecteerd is klik je op de knop importeren.


Stap 4. Top! De presets zijn klaar voor gebruik. Ze staan nu onder elkaar bij gebruikersvoorinstellingen en je hoeft ze alleen maar aan te klikken om de preset te gebruiken op je foto.


Als je veel presets installeert kan het soms wat onoverzichtelijk worden. Onder het kopje gebruikersvoorinstellingen kun je ook groepjes maken, om het overzichtelijk te houden. Volg daarvoor stap 5.


Stap 5. Klik met de rechtermuisknop op een van de presets en kies verplaatsen.


Stap 7. Geef de nieuwe groep een naam, bijvoorbeeld JDY – WarmNeutral en klik op maken.


Stap 8. De geselecteerde voorinstelling is nu verplaatst naar de nieuwe groep! Je kunt de andere presets helaas niet verplaatsen door deze te slepen, je zult de stappen even moeten herhalen om alle presets in dezelfde groep te krijgen. 

Stappenplan actions installeren in Photoshop CC


Heb je ze gedownload in een zip-bestand en wil je deze gebruiken in Photoshop? Dan moet je deze eerst uitpakken.


Een action installeren in Photoshop is eigenlijk heel makkelijk!


Stap 1. Open photoshop met een foto


Stap 2. Ga naar de map waar je de action hebt opgeslagen


Stap 3. Dubbelklik op het .atn action bestand en als het goed is staat deze nu in photoshop!


Waar kun je je actions vinden?


Stap 4. Klik op Window (of Venster) en klik daarna op Actions (in het Nederlands is het handelingen)


Stap 5. Je actions staan nu aan de rechterkant, je kan het paneel schuiven waar je deze graag wilt plaatsen.70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


logozonderrand.png
bottom of page